torsdag 25 december 2014

Jultider

Jag hoppas att ni har haft en bra julafton. Att ni tagit vara på tiden och umgåtts med varandra. Kanske sagt att ni tycker om varandra. Livet är för kort för att man inte ska säga såna saker.

Förra julen var vi också en vanlig familj som firade jul precis som vanligt. Jag har så svårt att förstå ibland hur allt kan ha förändras så fort. Hur kan vi på ett år fått vara med om att Johan fick beskedet att han hade drabbas av en svår cancer och efter beskedet konstant varit på sjukhus över 6 veckor innan Johan tillslut fick börja med cellgifter och åka hem?  Och efter det fått se Johan lida och kämpa mot dagliga smärtor. Fått hopp. Sjunkit ner i mörkret. Fått hopp igen. För att sedan i april få vara med om att allt hopp försvann och mörkret tog över. 3,5 månad fick vi tillsammans efter det där sista beskedet, domen. Innan Johan försvann från oss i augusti.
Hur mycket smärta, rädsla, sorg, bitterhet, tomhet ska man som människa klara på ett år?
Tänk om vi hade vetat förra julen att det var det var vår sista någonsin som familj. Man hade inte trott på det. Tanken att Johan skulle dö hade känns alltför absurd och bisarr. Sånt som inte kan hända.

Men det hände oss. Vi var med om ett krig i sju månader. Vi försökte på alla sätt vi kunde. Vi fanns där för varandra. Vi övergav aldrig varandra. Vår kärlek till varandra och Johan vann över rädslan. Vi tog en dag i taget, levde här och nu. Vi visste redan vad som var viktigt i livet. Det är familjen. Att alla är friska. Allting annat bleknar. Vi behövde inte lära oss en läxa. Vi var redan så otroligt tajta som familj. Och därför gör allt så fruktansvärt ont nu. Sorg är kärlekens pris.

Jag saknar dig älskade lillebror så att det gör ont i hela kroppen. Och igår var en dag då det märktes så otroligt väl att du inte finns med oss. En svår svår dag men vi var inte ensamma. Vi tog oss igenom dagen med hjälp av släkten och vi gjorde tillsammans dagen till något så bra som det gick. Ensam är inte stark utan det är vi tillsammans.

Vill avsluta med tre ord som är så otroligt viktiga för mig. 
Dina ord Johan. Kärlek Hopp Styrka. Ord som delvis har ändrat betydelse sedan du var sjuk.
Kärlek: Kärleken till familj och omgivning. Utan kärlek klarar man sig inte.
Hopp: Att man någon gång ska känna att livet känns meningsfullt igen.
Hopp att man ska leva livet fullt ut utan skuldkänslor, rädslor och bitterhet.
Styrka: För att orka leva vidare. För att trycka bort de känslor som drar ner en i mörkret.
Och istället ta fram de känslor som lyfter en.


Vad står orden kärlek hopp styrka för dig?

Skulle kännas fint och få höra det. Så kommentera är ni snälla. Ni kan ju göra det anonymt om ni vill.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar